09.01.16

Кровожерлива музика, або «котячий клавесин»

Хочете дізнатися кровожерливі, але цікаві факти зі світу музики? Тоді ми розповімо вам про такому музичному інструменті, як «котячий клавесин». Винахід це з'явилося в Середні століття, коли навіть поняття "музика" підлаштовували під бажання церкви або інквізиції. Цього разу дісталося нещасним кішкам. Їх садили в довгий ящик, який був розділений на чотирнадцять відсіків. Перш ніж розподілити тварин по цих скриньках, їх «прослуховували»: наступали на хвости. Реакція тварин була природною: вони починали кричати. Залежно від висоти голосу «настроювач» визначав, в якій відсік посадити кожну з страдниць. Але це тільки початок.
Голови тварин засовували в спеціальні отвори, а їх хвости міцно фіксувалися під клавіатурою. Кожна клавіша мала під собою голку, яка впивалася пухнастиків в хвіст при кожному натисканні. Таким чином, «музиканти» намагалися отримати з «інструменту» якусь подобу мелодії.
Як стверджують історики, такий «котячий клавесин» існував при дворі іспанського короля Філіпа II. За що ж мучили бідних тварин? Все досить просто: церква оголосила їх поплічниками диявола. Тому прожити довге життя тварина в будь-якому випадку не могло.
цікаві факти про рок музиці